Rabu, 4 Mac 2015

kuih traditional brunei


KUIH SAPIT
Bahan-bahan

1. 150g tepung beras
2. 50g tepung gandum
3. 180g gula pasir
4. 11/2 cawan santan pekat
5. 2 biji telur
6. 2 biji kuning telur
7. Minyak masak

Cara Memasaknya;

1. Ayak kedua-dua tepung beras dan tepung gandum.kemudian, tambahkan
gula dan santan pekat sedikit demi sedikit ke dalamnya.
2. Kacau campuran sehingga rata dan masukan telur serta telur kuning,
kemudian terus pukul doh sehinga sebati.
3. Sapukan sedikit minyak ke atas acuan kuih sapit dan tuangkan campuran
doh yang secukupnya ke dalam acuan.
4. Kepitkan acuan dan letakan di atas api gas lebih kurang 1/2 minit untuk setiap belah.
5. Apabila doh bertukar kuning keemasan, tanggalkan dengan segera dari
acuan dan lipat mengikut kesukaan anda.
6. Biarkan sejuk dan isikan kuih sapit tadi ke dalam bekas kedap udara.



Resepi kueh penyaram

1 kg tepung gandum
250 gm tepung beras
500gm gula apong
650 ml air
garam secukup rasa


1. satukan tepung beras dan tepung gandum. bancuh dengan sedikit air.
2. masukkan gula apong gaul rata sehingga sebati.masukkan lagi lebihan air tadi dan tapis adunan.
3. perasakan dgn garam.
4. perap adunan selama 2-3 jam..barulah di goreng dgn minyak yang banyak.... seronok buat kueh ni...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan